Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/syllogoi/public_html/templates/mediaplate/s5_no_moo_menu.php on line 259

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/syllogoi/public_html/templates/mediaplate/s5_no_moo_menu.php on line 267

Βρείτε μας στο Facebook

Facebook Image
Εγγραφή
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΣΧΙΣΗΣ ΤΟΥ Ε4 ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Οι αθλητές Στέργιος Αράπογλου και Νίκος Θάνος παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις αντίξοες συνθήκες στα τέλη Ιουνίου 2012 κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο άνθρωπος έχει μεγάλη δύναμη.

Περισσότερα...
Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής PDF Εκτύπωση E-mail

Από τη 1 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με διοργανωτή τον πολιτιστικό σύλλογο Βενεράτου «Απόλλων».

Έξι γλύπτες από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ουκρανία και την Ισπανία θα φιλοτεχνούν σε μάρμαρο και πέτρα, μπροστά στα μάτια του φιλότεχνου κοινού, για να δημιουργήσουν θαυμάσια έργα τέχνης, τα οποία θα παραμείνουν στο χωριό. Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν επίσης καλλιτέχνες λιθοξόοι από το Βενεράτο και θα λειτουργήσει καλλιτεχνικό  εργαστήριο για παιδιά.
Ο χώρος είναι επισκέψιμος και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η διοργάνωση δεν επιβαρύνει στο παραμικρό δημόσια ή δημοτική  αρχή.

                                           Οι καλλιτέχνες που  συμμετέχουν
Στο διεθνές συμπόσιο γλυπτικής θα πάρουν μέρος ο καθηγητής Γλυπτικής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου Essam Darwish,  η καθηγήτρια Γλυπτικής στο διεθνές   British International School του  Κιέβου Lyumdyla Misko, ο γλύπτης –συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Pablo Tardáguila και o γνωστός Ηρακλειώτης γλύπτης Χαράλαμπος Χρηστάκης. Επίσης θα συμμετέχουν οι ιδρυτές του θεσμού του διεθνούς συμποσίου Γλυπτικής Χρήστος Τσουμπλέκας από το Ηράκλειο και Μανώλης Χαρκούτσης από το Βενεράτο (φιλική συμμετοχή).
Φιλικά  θα πάρουν ακόμα μέρος οι καλλιτέχνες από το Βενεράτο Αλέξανδρος Μετζάκης και Χάρης Σπινθάκης.
Στο πλαίσιο του συμποσίου θα λειτουργεί καλλιτεχνικό - εικαστικό εργαστήριο για παιδιά από τον Κώστα Θαλασσινάκη και την Πόπη Φασουλάκη κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 5 έως τις 7.30 μ.μ.  Σκίτσα του συμποσίου θα δημιουργήσει  η  Ευριδίκη Λεκάκη.

      

                                        Το «θαύμα» του εθελοντισμού!
Στόχος του πολιτιστικού συλλόγου Βενεράτου είναι η δημιουργία μίας υπαίθριας γλυπτοθήκης, σε ενιαίο χώρο ή και διάσπαρτης στην περιοχή, με γλυπτά καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Να γίνει δηλαδή η περιοχή ένα επισκέψιμο διεθνές «σταυροδρόμι» εικαστικών τεχνών.
Για αυτόν το στόχο εργάζονται εθελοντικά δεκάδες μέλη του πολιτιστικού συλλόγου. Διαμορφώνουν το χώρο του συμποσίου, μεταφέρουν πέτρες, παρέχουν τα σπίτια τους για τη διαμονή των καλλιτεχνών, ενώ οι γυναίκες του χωριού θα μαγειρεύουν επί 25 ημέρες για τους γλύπτες.
Συγκινητική είναι η συμμετοχή των επιχειρήσεων της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτης, που αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, παρέχουν τις χορηγίες τους για την υποστήριξη του διεθνούς συμποσίου. Ο κατάλογος με τους χορηγούς διαρκώς αυξάνεται και όταν ολοκληρωθεί ο πολιτιστικός σύλλογος θα τους ευχαριστήσει δημόσια.
Μέγας χορηγός του Διεθνούς  Συμποσίου Γλυπτικής είναι η εταιρεία Μάρμαρα Καμπουράκη Α.Β.Ε.Ε. που έχει χορηγήσει μεγάλους όγκους μαρμάρου Γορτύνης.
Ο κ. Μανώλης Καμπουράκης δηλώνει: "Ασχολούμαι πολλά χρόνια με το μάρμαρο και την πέτρα και πιστεύω ότι το συμπόσιο γλυπτικής ανεβάζει τα υλικά αυτά στη θέση που  τους αξίζει. Μου αρέσει να βλέπω τους Έλληνες και τους ξένους καλλιτέχνες να φιλοτεχνούν τα έργα τους στην πέτρα  και στο φως της Κρήτης. Μην ξεχνάμε, (Σ)ΕΛ στα αρχαία σημαίνει φως και ΛΑΣ πέτρα. Έτσι πήρε το όνομα της η πατρίδα μας. Πιστεύω ότι το συμπόσιο γλυπτικής  αναδεικνύει την τέχνη αλλά και τον αγροτουρισμό της Κρήτης"
Όπως είναι γνωστό και τα προηγούμενα πέντε χρόνια γινόταν στο Βενεράτο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.  Η 1η διεθνής συνάντηση έγινε το 2006 με ιδρυτές τους γλύπτες Χρήστο Τσουμπλέκα και Μανώλη Χαρκούτση (μετέχουν και φέτος) που εργάστηκαν εθελοντικά για το θεσμό και με διοργανωτή τον τότε δήμο Παλιανής. Το 2ο διεθνές συμπόσιο Γλυπτικής καλύφθηκε οικονομικά από την Ένωση Ηρακλείου (τα γλυπτά παραμένουν στο Πρότυπο Οινοποιείο) με τη συνδιοργάνωση του δήμου Παλιανής. Το 3ο και το 4ο συμπόσιο έγιναν στο Βενεράτο με συνδιοργάνωση δήμου Παλιανής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Πέρυσι έγινε το 5ο Διεθνές Συμπόσιο με συνδιοργανωτές τους δήμους Παλιανής και Ηρακλείου. Ο δήμος Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει το 6ο συμπόσιο γλυπτικής το καλοκαίρι του 2012.
                                     


                              Το δοξάρι του Ψαραντώνη συναντά τη γλυπτική….
Δύο τέχνες θα «συναντηθούν» στο συμπόσιο Γλυπτικής. Η Μουσική θα «συναντήσει» τη Γλυπτική σε μια μαγική βραδιά με τον Ψαραντώνη… Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 9 μ. μ. στο Βενεράτο  ο Ψαραντώνης θα δώσει συναυλία για την ενίσχυση του συμποσίου Γλυπτικής. Η τιμή εισόδου είναι 10 ευρώ, η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη.

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Επιμέλεια : Πέλλα Λασηθιωτάκη - Κώστας Ι. Σαββάκης

Σχόλιο μέλους Δικτύου Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήτης

Θερμά συγχαρητήρια στον Δραστήριο, Ακούραστο, Τολμηρό πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου καθώς και στα μέλη του συλλόγου που τους συνιστώ να κλείσουν τα αυτιά τους στους καλοθελητές.
Αυτό το διεθνές συμπόσιο γλυπτικής πρέπει να το διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού που να παραμείνει στα χέρια τους αυτή η διοργάνωση που τιμά τον τόπο τους.
Προτείνω και προτρέπω όποιος σύλλογος του δικτύου επιθυμεί να γίνει εθελοντής - χορηγός αυτής της προσπάθειας.
Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία...
Κώστας Ι. Σαββάκης

 
Copyright © 2019. Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης. Designed by Multix Co.